Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Hart van Brabant over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Ester van Zundert van Tilburgjunior. Move2Social Hart van Brabant is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. Donderdag 20 juni waren we te gast bij Stichting Sinds 1965 in Eindhoven en volgden de deelnemers een pitch training van Bente Lieftink (KplusV). 


Wat doet jouw onderneming?

“Vijf jaar geleden ben ik een kinderkrant begonnen in Tilburg: Tilburgjunior. De eerste kranten waren van papier, maar later heb ik een website gebouwd. Tilburgjunior is een plek waar kinderen hun stem kunnen laten horen. Want dat is wat ontbreekt in Tilburg: een platform waar kinderen de hoofdrol hebben.”

“De verhalen maak ik samen met kinderen. Een kinderredactie die meedenkt en meeschrijft, dat wilde ik van begin af aan. Kinderen de kans geven om te leren door te dóen. Bij Tilburgjunior werken ze aan iets dat ècht is, iedereen kan hun verhalen lezen.”

“Kinderen zijn bij Tilburgjunior journalist. Dat is meer dan verhalen schrijven. Het is ook samenwerken, opkomen voor jezelf, naar elkaar luisteren, nadenken over items die in de stad spelen.”

Welke impact probeer jij te maken?

“De meerwaarde van Tilburgjunior is dat kinderen zelf meewerken aan de krant. Dat gaat via workshops journalistiek die ik op scholen geef, maar ook bij de buitenschoolse opvang of gewoon ergens op locatie aan groepjes kinderen. We gaan op pad, schrijven verhalen, doen interviews. Het is levensecht leren. Iets waar leerkrachten ook steeds meer in geloven. De workshops passen bij kinderen die extra aandacht nodig hebben, maar ook bij kinderen die voorop lopen of gewoon op niveau zitten.”

“Ik heb gemerkt dat Tilburgjunior meer brengt dan taalontwikkeling. Het is ook persoonlijke ontwikkeling. Zo was ik laatst op pad met een groepje kinderen. We gingen een item maken over een ‘beweegtuin’ in Tilburg. Een meisje was heel enthousiast bij het voorbereiden van vragen. Maar toen we bij de tuin waren, zei ze: ‘Ik durf dit echt niet allemaal te vragen.’ Maar natuurlijk deed ze het wel. Ze was zo trots. Ik uiteraard dus ook. En dan is er nog iets moois. Tilburgjunior zorgt ook voor verbinding. Kinderen lezen verhalen over andere kinderen en dat roept reacties op. Twee jongens hebben een fietscrossbaantje opgeknapt met hulp van de gemeente. Ze vertellen daarover op de website. Dit heb ik verteld op een school. Meteen was het van: ‘Dat gaan we ook doen.’ En het ging niet over een speeltuin die mooier moest worden, maar over een plein met winkels in de wijk. Kinderen kijken echt wel verder dan speeltuinen.”

Wat zijn de geleerde lessen van vandaag?

“De laatste les zijn we bezig geweest met het voorbereiden van onze pitch. Het is namelijk de bedoeling dat we onze onderneming en toekomstplannen kort en krachtig kunnen overbrengen op anderen. Mijn plan: een groter Tilburgjunior. Heel tof als veel meer kinderen in Tilburg mee kunnen doen in de kinderredactie. Daarvoor moet Tilburgjunior meer bekendheid krijgen. Ik wil ook graag een paar keer per jaar een papieren versie van tilburgjunior maken.”

“Ik ben op zoek naar sponsors. Mensen dus die ook enthousiast worden van een kinderkrant en er de meerwaarde van zien. Taalachterstand aanpakken, meer interesse kweken voor je eigen stad: dat kan met journalistiek.”

Wat zijn tot nu toe voor jou de belangrijkste lessen van Move2Social Hart van Brabant?

“Door Move2Social heb ik vooral bevestiging gekregen. Ik sprokkelde zelf informatie bij elkaar, maar door de verhalen van gastsprekers en de andere deelnemers weet ik nu beter hoe het werkt. Ik heb vaker een soort van ondernemingsplan gemaakt, maar door Move2Social ben ik nu gedwongen om er echt werk van te maken.”

“Ik ben altijd meer van het dóen. Om verder te komen is het handiger om eerst alles op een rijtje te zetten. Ik zie dat anderen dat ook zo doen. Niet alleen denken aan de korte termijn, maar ook aan de lange termijn. Ik probeer dat nu ook vast te houden.”

Wat wil jij andere impact ondernemers meegeven?

“Ga ervoor! Ik ben een kinderkrant begonnen omdat ik heel graag kinderen aan het woord wil laten. Met Tilburgjunior kan ik helemaal doen waar ik blij van word: schrijven voor en met kinderen. Ik word er financieel niet veel wijzer van, maar het geeft me heel veel voldoening. Alle kinderen in Tilburg journalist! Ik voel dat het klopt. Dus als jij ook een passie hebt: begin gewoon.”