Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Hart van Brabant over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Lisette Geers van Prakṛti. 
Move2Social Hart van Brabant is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en een aantal expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. Donderdag 16 mei volgden de deelnemers een training van Martijn Groen (Avans Hogeschool) over marktonderzoek en marketing. In de middag gaf Tom Kikkert een lezing over betekenisvol ondernemen.


Wat doet jouw onderneming?

“De oorsprong van mijn plan ligt in mijn eigen yogastudio. Hier maak ik gebruik van kussens van katoen en die trekken een hoop stof aan. Ik ben relatief veel tijd kwijt met het schoonhouden van die kussens en toen dacht ik kan dit niet anders? Zijn er geen hoezen die stofwerend zijn? Ik heb ze niet gevonden. Dan ga ik het zelf maar maken.”

Wanneer dacht je ik pak zelf de handschoen op?

“Dat is een soort ongeplande samenloop van omstandigheden. Voordat ik mijn eigen yogastudio opende, was ik inkoper voor een Hogeschool en vanuit die rol betrokken bij de bio-based economy. Ik heb toen verschillende bijeenkomsten bezocht waarin stakeholders uit het bedrijfsleven, overheid, en onderwijs zoeken naar manieren hoe ze de bio-based economy kunnen implementeren. Dat is gewoon erg lastig. De overheid wacht op het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven wacht op de overheid en het onderwijs probeert ook zijn bijdrage te leveren. Ik heb het idee dat de planeet op dit moment wel wat hulp kan gebruiken en ik weet uit ervaring dat iedereen altijd op elkaar zit te wachten. Ik heb een karakter dat niet afwacht. Dan ga ik zelf het verschil proberen te maken.”

Welke impact wil je gaan maken met jouw initiatief?

“Mijn initiatief heeft verschillende impactgebieden. Enerzijds voor de planeet door te gaan werken met een stof die nylonachtige producten kan vervangen. Zo kan ik het gebruik van plastic terugdringen. Daarnaast arbeidsparticipatie. De kussens laat ik maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mijn eerste gedachte gaat uit naar statushouders. Het vervaardigen, assembleren en distribueren is geen complex proces. Dit zou dus een mooie ingang kunnen zijn om te re-integreren. Tenslotte hoop ik impact te hebben op de gebruiker van het kussen. Ik hoop een soort bewustzijn te realiseren dat stevig en goed zitten een activiteit is die je ook kunt ontwikkelen. Als je goed zit, heeft dat een positief effect op het concentreren. Dit leidt tot zingeving en tot inkeer. Mensen vinden dan zelf een betere wereld.”

Waar sta je over vijf jaar?

“Marktleider wereldwijd! Haha. Ik moet groot dromen. Alhoewel ik altijd dacht dat ik niet zoveel ambitie had, maar ik heb die grote schaal gewoon nodig om impact te kunnen maken. Met bescheidenheid kan ik niet die impact generen. Dan ga ik ook voor het hoogst haalbare. Zo kan ik de planeet en de mensen zoveel mogelijk helpen. Het is bijna mijn plicht om te kijken tot hoever ik impact kan gaan maken.”

Wat zijn jouw geleerde lessen in het Move2Social traject tot nu toe?

“De kracht van het samen doen. Elkaar proberen te helpen. Zoveel mogelijk uit de ideeën halen. Het is niet altijd even gezellig om constructieve feedback te krijgen, maar wel heel noodzakelijk. Dat is nu al naar voren gekomen. Het is natuurlijk spannend om op deze manier te denken, maar in het ontwerpproces geeft het vertrouwen dat anderen die in een zelfde situatie zitten met je meedenken. Het traject doorlopen met een groep is heel waardevol.

In het specifiek vond ik de bijeenkomst met Tom Kikkert echt super. Het is heel fijn om te ervaren dat het gaat om authenticiteit, identiteit en waarde(s). Dat is de toekomst. Als inkoper was ik ook altijd bezig met waarde en niet met geld. Dus ik heb ook niks met geld, maar wel met waarde. Dat zijn twee verschillende dingen. Het was dan ook heel inspirerend om te luisteren naar iemand die gelooft dat de toekomst waarde is.”

Wat wil je andere impact ondernemers meegeven?

“Stap in het diepe. Pak de verantwoordelijkheid als je ziet dat die er is. Als iedereen maar wacht dan gebeurt er nooit iets. Een betere wereld begint bij jezelf. Als jij een goed idee hebt, ga dat doen. Het is eng. Maar in een traject als dat van Move2Social, weet je wel dat het goed komt.”