Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Hart van Brabant over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Wesley Joosten van Game Café. Move2Social Hart van Brabant is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. 

Wat doet jouw onderneming? Hoe ben je als sociaal ondernemer begonnen?

Videogames; veel van ons zijn er op een bepaald moment wel enthousiast voor geworden en gamen heeft daarmee ook een ruime schare trouwe gamers voortgebracht. Het is een veel gekozen vorm van ontspanning geworden voor met name de jongeren, maar voor veel van de ‘jongeren van toen’ gaat het hart nog steeds sneller kloppen als er een nieuwe game release aan zit te komen of een nieuwe console gelanceerd gaat worden. Gamen heeft sinds het grote publiek er kennis mee maakte ruim 40 jaar geleden een gigantische technologische ontwikkeling meegemaakt. Zowel in belevenis, gameplay en graphics blijven er revolutionaire doorbraken gemaakt worden en ligt de focus er altijd op om de grenzen weer verder te kunnen verleggen.

Mijn idee is om de rijke geschiedenis van het gamen te kunnen laten herbeleven en te introduceren aan een generatie die hier nog niet bekend mee is. Maar ook om nieuwste ontwikkelingen toegankelijk te kunnen maken en deze te laten ervaren aan iedereen die hier in geïnteresseerd is.

Mijn bedrijf is op dit moment nog in ontwikkeling; via een flyer die ik via Avans Hogeschool in handen kreeg leek het me de uitgelezen mogelijkheid om het idee waar ik al aardig wat tijd mee bezig was van de nodige structuur te voorzien en alle benodigde stappen die nodig zijn om een goede start te maken in kaart te krijgen. Ik zou graag een plek willen zien waar elke gamer zijn of haar hart kan ophalen en daarbij in contact kan komen met medegamers.

Welke impact probeer jij te maken? 

Een wat breder bewustzijn rondom het fenomeen gamen. Het biedt ontspanning en plezier, maar een absolute waarheid is dat gamen, mits ongecontroleerd, een bedreiging kan zijn voor de mentale en geestelijke gezondheid. Door een plezierige en speelse setting te creëren wil ik voor beiden uiteinden van dit spectrum een oplossing bieden.

Enerzijds lijkt het me bijvoorbeeld te gek om gamers die elkaar van het online gamen kennen de mogelijkheid te bieden elkaar te ontmoeten op een plek waar ook daadwerkelijk gespeeld kan worden. Of getraind, afhankelijk van het niveau waarop zij spelen. Anderzijds zou je ook kunnen zeggen dat het café een goed excuus creëert om los te koppelen van je gebruikelijke setting (ouderlijk huis bijvoorbeeld) en erop uit te gaan. Voor degenen die in de problemen dreigen te komen op sociaal maatschappelijk vlak kan dit net die laagdrempelige uitkomst bieden.

Twee hele mooie tekenende praktijkvoorbeelden kwamen voort uit een testsetting die ik heb uitgevoerd op een Open Boerderij dag georganiseerd door Campina. Mijn consoles stonden daar onder een partytent klaar om gespeeld te worden, en veel van de bezoekers kwamen een kijkje nemen en een potje spelen. Een van de bezoekers werd wat boos omdat ze thuis al zoveel moeite hadden om hun kleinkinderen van de spelcomputer weg te houden. Ik heb toen wel aangegeven dat het belangrijk is om hier nu, op deze jonge leeftijd grip op te krijgen om latere problemen te voorkomen. Een vader werd juist helemaal blij om zijn zoon te laten zien hoe goed hij wel niet was in Duck Hunt en heeft de tijd genomen om zijn zoon de fijne kneepjes van het vak te leren.

Van de ene kant heb je dus de mogelijkheid om een soort preventieve of signalerende rol te kunnen spelen, maar het kan ook de band tussen ouder en kind versterken.

Wat zijn de geleerde lessen van vandaag?

Vandaag hebben we onze visie en aanpak mogen ‘proef’ presenteren. Het is fijn om feedback te krijgen van iedereen, om op die manier mijn verhaal scherper te krijgen en er een mooie beknopte pitch van te maken. Wat een grote eyeopener is voor mij, is dat ik mij niet alleen op de probleemkant van gamen hoefde te focussen. Het is heel fijn dat ik met mijn initiatief de probleemkant wel kan belichten, maar dat de sociale voordelen in een veel breder kader gezet kunnen worden.

Wat zijn tot nu toe voor jou de belangrijkste lessen van Move2Social Hart van Brabant?

De contactmomenten met deskundigen uit zoveel verschillende uitgangshoeken hebben veel inzicht gegeven in de aspecten die komen kijken bij het ondernemerschap. Wie ben ik, wat wil ik bijdragen, voor wie doe ik dat en hoe ga ik dat doen bijvoorbeeld. Maar ook wie je kunt benaderen om jouw idee op de juiste plek te laten landen, en hoe je in kaart krijgt wat je nodig hebt en waar je dit vandaan kunt halen. Ik vond ook vooral de koppeling en feedback met de mededeelnemers erg fijn. Ik kijk uit naar de mogelijke wegen die deze ervaring voor mij heeft geopend.

Wat wil jij andere impact ondernemers meegeven?

Vraag om advies! Als je vanuit jezelf al een goede drijfveer hebt, kunnen degene die op je pad komen je de juiste mindset en middelen brengen om het tot werkelijkheid te brengen. En vooral volhouden!