Tijdens het programma interviewen wij alle deelnemers van Move2Social Groene Hart, het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Deze week Patricia Munster over haar magazine TRNDZ en Niels Verdouw over Broodjes & Koffiebar Boeiend.

Patricia over TRNDZ
Het idee van TRNDZ begon toen ik een aantal jaar geleden terugverhuisde naar Zoetermeer. Eenmaal daar miste ik een mooi magazine waarin positieve gebeurtenissen, leuke activiteiten en inspirerende verhalen van bewoners en ondernemers stonden. In de lokale media stonden weinig positieve verhalen en was er geen duidelijke plek waar alle informatie over Zoetermeer samen kwam. Ik wilde die positiviteit in Zoetermeer benadrukken en wilde dat laten zien door middel van een tijdschrift. Ik heb er ook heel bewust voor gekozen om niet (alleen) een online tijdschrift uit te geven, omdat het op papier toch makkelijker leest. Daarnaast zorgt het op deze manier voor contactmomenten tussen mensen. Het verbindt mensen.

Voordat ik begon met TRNDZ werkte ik als portret- en modereportagefotograaf en maakte ik foto’s voor een lokale nieuwssite. Dat doe ik er nu ook nog steeds naast. Mijn passie voor fotografie begon al als kind: ik hield ervan om mooie beelden te creëren. Eerst heb ik jaren in de kledingindustrie gewerkt om vervolgens mijn tweede passie te volgen, professioneel fotograaf. Toen ben ik ook een blog begonnen over mode en kunst. Hiervoor volgde ik naast mijn werk een opleiding journalistiek. Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot het maken van een tijdschrift.

Ik ben er trots op dat de eerste editie van TRNDZ al is uitgekomen en dat er zoveel positieve reacties op zijn gekomen. Het bleek dat er echt behoefte aan was, een tijdschrift waar Zoetermeerders trots op zijn en blij van worden! Het magazine ligt nu zelfs op plekken waar ik ze niet heb neergelegd. Ik vind dat mooi om te zien; dat het tijdschrift niet wordt weggegooid, maar dat het wordt doorgegeven.

Er zitten ook lastige zaken aan ondernemen, zoals de acquisitie. Ik wil mensen graag helpen, maar vind het lastig om daar geld tegenover te zetten. Ik moet het natuurlijk wel financieel kunnen dragen, maar dit blijft een lastig onderdeel. Move2Social heeft daar wel mee geholpen. Ook is mijn visie duidelijker geworden en ik heb mijn doelstellingen beter kunnen verwoorden: Ik wil de lezers en andere ondernemers enthousiast maken om het tijdschrift te lezen en om een financiële bijdrage te leveren voor bijvoorbeeld een advertentie.

Het fijne aan ondernemen vind ik dat je alles zelf kunt inplannen. Daarnaast kom ik heel veel verschillende mensen tegen door mijn werk en leer ik elke dag nieuwe dingen. Het is heerlijk dat ik mijn eigen pad kan uitstippelen. Dat is ook meteen iets wat ik zou willen meegeven aan andere ondernemers. Het geeft heel veel voldoening als je iets goeds doet, dus daar moet je aan vasthouden. Vooral als mensen aangeven dat zij denken dat jouw idee niet zal werken. Het is dan belangrijk om in je eigen verhaal te blijven geloven; niet iedereen zal altijd geïnteresseerd zijn, maar er zijn altijd mensen die dat wel zijn! Zeker als startende ondernemer moet je echt je eigen doelen blijven nastreven en niet opgeven bij tegenslagen. Alles kan: als je het kunt bedenken, kun je het ook doen!
(www.trndz.nl)

Niels over Broodjes & Koffiebar Boeiend
Mijn doel is om Broodjes & Koffiebar Boeiend te starten. Het idee voor dit initiatief is ontstaan omdat ik veel jongerenwerk deed. Ik had daar te maken met jongeren die aan het worstelen waren: ik was veel met hen actief op straat en we praatten veel, maar toch had ik het gevoel dat ik meer kon doen dan dat ik op dat moment deed. Voordat ik begon als jongerenwerker werkte ik bij een detailhandel, waar ik ben gestopt omdat ik impact wilde maken. Toen ik eenmaal als jongerenwerker aan de slag was gegaan miste ik toch wel het zakelijke aspect. Die twee dingen, het zakelijke aspect dat miste en het gevoel dat ik meer zou kunnen doen, heeft geleid tot het idee om een sociale onderneming te starten; de broodjes & koffiebar.

In de broodjes & koffiebar wil ik graag met ex-gedetineerden werken. Toen ik als jongerenwerker in Rotterdam Spangen werkte zag ik dat veel van de jongeren die kant op neigen, of zelfs al contact hadden gehad met politie en justitie. Ik had een goede klik met deze doelgroep en toen ik de recidivecijfers las, zag ik daar veel mogelijkheden. De jongeren in deze situaties hebben meer persoonlijke aandacht en coaching nodig om verder te komen. Er bestaan al wel een aantal initiatieven die hierop inzetten, maar ik geloof dat dat nog veel grootschaliger kan.

Ik ben nu bezig met de officiële opleiding tot jongerenwerker, ik werk in een lunchroom en ik ben bezig met de opstart van de onderneming. Tijdens mijn werk en de opleiding leer ik veel dat ik kan meenemen in mijn onderneming. Het fijne aan ondernemen vind ik dat je precies kan doen wat bij je past. Je hebt zelf zeggenschap over alles. Dat betekent dat als ik niks doe, er niks gebeurt. Tegelijk betekent dat dus ook dat als ik wel die verantwoordelijkheid pak, er hele mooie dingen kunnen gebeuren.

Ik krijg heel veel steun van mijn omgeving, dat geeft dat duwtje om door te zetten. Ook binnen het Move2Social programma heb ik veel hulp gekregen, van het programma zelf, van mijn coach en van de mede-deelnemers. We helpen elkaar door onze talenten in te zetten en door met elkaar te sparren. Het programma hielp daarnaast om stapsgewijs aan de slag te gaan: het langzaam bouwen aan je ondernemingsplan naast het vergaren van kennis van professionals was erg fijn, zeker als je net begint. Als startende ondernemer heb je veel dromen en plannen. Move2Social is dan echt een kickstart, je wordt haast gedwongen om aan de slag te gaan en om aan het ondernemingsplan te schrijven. Dat is dan ook meteen wat ik andere startende ondernemers mee zou willen geven: investeer echt tijd in het schrijven van je ondernemingsplan, zelfs als je nog niet alle gegevens en cijfers hebt. Het schrijven van je plan dwingt je om over alles na te denken. Daarnaast is het delen van je plannen en ideeën met anderen heel waardevol. Dat zorgt ervoor dat je ineens uit onverwachte hoek hulp kunt krijgen. Het opent deuren en zorgt ervoor dat er ineens heel veel dingen mogelijk zijn.
(www.barboeiend.nl)