Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Twente over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Sabine Boogerds en Theo Jaczynski van Particolare. Move2Social Twente is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. 

Op 9 januari vond de laatste workshop van deze editie Move2Social Twente plaats. Het was een bijzondere dag want de deelnemers waren te gast in de Rabobank Skybox in het voetbalstadion van Heracles. De workshop was volledig gericht op het maken van een goede pitch voor het slotevent op 16 januari in de Grolsche Bierbrouwerij. 

Wat doet jullie sociaal onderneming?

Wij zijn Sabine en Theo en hebben samen de onderneming Particolare. Wij verkopen interieurproducten, voornamelijk voor de zakelijke markt. Onze producten worden verkocht in interieur winkels, maar ook rechtstreeks aan consumenten. We hebben ook een webshop waar we onze producten, zoals kussens, poefs, plaids, banken en kasten aanbieden.

Wij zijn uniek omdat alle producten door Sabine zelf zijn ontwerpen. De stoffen zijn daarnaast bijzonder omdat deze normaal gebruikt worden voor haute couture mode maar wij maken er kussens van. Daarnaast worden ze lokaal geproduceerd in Twente door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zijn de binnen kussens gemaakt van gerecycled materiaal. De kussens zijn dus duurzaam en sociaal! Onze producten zijn daardoor iets duurder, maar kwalitatief een stuk beter en met een eerlijk productieproces. We hebben de ambitie om al onze producten zo sociaal mogelijk te produceren en uiteindelijk een social enterprise te worden.

Hoe zijn jullie als sociaal ondernemer begonnen?

Sabine is gestart in 2013 met het ontwerpen van de producten. “Het was een tijd waarin ik veel nadacht over wie ik ben, wat ik wil en wat ik wil bereiken. Ik ben toen teruggegaan naar de kern van mijn persoonlijkheid: ik ben sociaal bewogen en sfeer gevoelig. Met deze overtuiging ben ik interieurproducten gaan ontwerpen omdat ik zo voor mijzelf en anderen een warm en sfeervol thuis kan creëren. Ik heb zo van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik kan daardoor nu leven van mijn onderneming, maar heel duidelijk vanuit een sociaal oogpunt. Ik wil met mijn producten zoveel mogelijk mensen blij maken, dus zowel de medewerkers van de productiefabriek als onze klanten. In de toekomst zouden we daarom ook graag producten schenken aan mensen die het niet kunnen betalen”.

Waarom heb je besloten mee te doen aan Move2social Twente?

Wij zijn een sociaal georiënteerd bedrijf sinds de start, maar we wilde zo sociaal mogelijk worden, ons netwerk vergroten en ons bedrijf laten groeien. Bij Move2Social kregen we de ondersteuning om dit te realiseren. We zijn nu wegen ingeslagen die we anders niet hadden gevonden. We hebben ons netwerk enorm vergroot en veel partners ontmoet waarmee we kunnen samenwerken. We zijn altijd erg druk met onze onderneming en hebben weinig tijd om te investeren in innovatie en netwerk. Onder andere door het programma van Move2Social kregen we de kans stil te staan en na te denken over de toekomst van Particolare.

Wat zou je andere sociaal ondernemers die willen starten adviseren?

Probeer altijd samen te werken met de juiste partners dan kom je veel verder dan alleen. Start altijd met het verzamelen van zoveel mogelijk contacten en telefoonnummers. Ze zullen uiteindelijk niet allemaal even nuttig zijn, maar iedereen kent weer iemand die je misschien wel verder kan helpen. Tijdens het programma kregen we de kans om met 5 verschillende businesscoaches te praten. Zij hebben ons allemaal op een andere manier verder geholpen, dat is erg waardevol. Iedereen heeft andere expertise en kennis die jij nog niet hebt.

Wat is het belangrijkste dat jullie aan Move2social hebben gehad?

Netwerk is het aller belangrijkste! We hebben mensen gesproken die we anders nooit tegen waren gekomen, maar ook het sparren met de andere ondernemers uit het programma is heel leerzaam. Je haalt veel input op en kunt andere helpen met hun vragen. Doordat de deelnemende ondernemers zo divers zijn krijg je adviezen uit verschillende invalshoeken.

Daarnaast zijn de workshops heel interessant en vooral inspirerend. Het geeft je motivatie en inspiratie om aan de slag te gaan met het (verder) ontwikkelen van je onderneming.