Elke week interviewen wij een aantal deelnemers van Move2Social Groene Hart over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Shanta Jethoe, die een Bakkerij-café gaat starten, en Glenda van Duivenvoorde van Toespijs ‘FeelGoodFood’. Move2Social is een acceleratieprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit 6 workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. Maandag 2 december volgden de deelnemers een training van Ties van Beusekom over (digital) marketing. ‘s Middags gaf Loes Nijskens een workshop over impact meten.

Shanta over haar Bakkerij-café:
“Ik ga een bakkerij-café starten waarbij brood, banket en toegepaste kunst de focus zijn. Ik wil me richten op pure en eerlijke producten in een lokale keten. Daarnaast zullen er kunstexposities worden gehouden in het café, zodat het werk van kunstenaars kan worden verkocht. In mijn bedrijf zou ik graag werken met mensen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik begrijp vanuit mijn eigen ervaring hoe belangrijk het is om op een plezierige manier met eten om te gaan. Het maken van eten en dat delen met mensen is voor mij een mooie manier geweest om mijn lijf en geest te voeden: ik geloof dat dit anderen ook kan helpen. Ik wil mensen met een rugzakje de kans geven om zichzelf ontdekken en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Voor mijn gasten wil ik geluksmomenten creëren: Ik wil ze uit de sleur van de dag halen door hun zintuigen te prikkelen en ze te laten genieten van brood en banket, gemaakt van lokale en duurzame grondstoffen. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de huidige tijdsgeest, en draait om voor jezelf en voor je omgeving zorgen. Ik wil een mooi eindproduct maken van producten zonder extra toevoegingen, om mensen bewust te maken van waar hun product vandaan komt. Verder wil ik mijn gasten het gevoel geven van thuiskomen, door ze op een ontspannen manier te laten genieten. Kunst draagt hieraan bij doordat het bepaalde gevoelens op gang kan brengen.

Ik raak geïnspireerd van waar ik naartoe aan het werken ben. Wel loop ik af en toe tegen de zakelijke dingen aan, zoals de financiën. Hier rekening mee houden is dodelijk voor de creativiteit, maar het is tegelijkertijd wel de realiteit. Je moet constant kritisch blijven kijken naar je eigen plannen en ideeën om verder te komen. Nu werk ik al op bestelling, maar voor mijn gevoel ben ik nog niet echt gestart. Er moet in ieder geval een minibakkerij staan: dan is de onderneming er. Over een jaar wil ik dat dat gelukt is.”

Glenda van Toespijs ‘FeelGoodFood’
“Mijn plan is om een Surinaams restaurant te openen. Ik doe nu al veel cateringsopdrachten, dat loopt erg goed. Nu kom ik eigenlijk overal waar eten nodig is: van full service diner tot party catering. Om echt de ervaring van Surinaams eten mee te geven aan gasten denk ik dat het belangrijk is om de overstap te maken naar een vaste locatie. Ook ben ik dan makkelijker te vinden door gasten en is het voor mij fijn om vanuit een vaste locatie de catering te kunnen regelen.

Ik ben Toespijs gestart omdat ik het altijd leuk heb gevonden om te koken en ik er goed in ben. Bij Surinaamse feestjes is eten altijd een belangrijk onderdeel: Het geeft een goed gevoel en het maakt mensen vrolijk, dat vind ik het belangrijkste. Mijn vader was ook kok en mijn oma bakte taarten, dus ik denk dat het deels in de genen zit. Daarnaast heb ik mezelf aangeleerd om te koken. Ik heb veel geëxperimenteerd en kwam er gaandeweg achter hoe ik eten lekker op smaak kan brengen. Alle basis van mijn eten is Surinaams, maar ik maak wel een fushion van de Europese en Caribische keuken. Ik besta nu een jaar en werk met een vast team van vrijwilligers. Daarnaast heb ik twee stagiaires met een beperking in dienst en heb ik twee ondernemers geholpen die in de bijstand zaten. Ik kom zelf ook uit deze positie, waardoor ik gemotiveerd ben om ook anderen te helpen.

Er is veel vraag naar authentiek Surinaams eten, daarom weet ik ook dat mijn restaurant op vaste locatie een succes zal worden. Eten verkoopt altijd, het is een onderdeel van de dagelijkse behoefte van mensen. Daarnaast is mijn eten betaalbaar, lekker en snel bereikbaar!

Shanta over Move2Social Groene Hart
“Wij hebben afgelopen week onder andere een workshop over (digital) marketing gehad. Ik wist al wel het één en ander van marketing, maar het zelf toepassen is andere koek. Er bestaan al zoveel bakkerijen, om een vorm van marketing te vinden die bij mij past is best spannend. Ik zit echt nog in de startfase, dus er valt ook nog veel te ontdekken. De workshop Design Thinking, die we twee weken terug kregen, heeft me echt gestimuleerd om met mensen in gesprek te gaan en te kijken waar behoefte aan is.

Andere starters zou ik graag willen meegeven dat ze ondanks hun twijfels en onzekerheden gewoon ergens mee moeten starten. Ik heb zelf heel lang met dit concept rondgelopen, maar ik durfde de stap niet te maken; want wat als het niet lukt? Door het toch te delen kwam ik in contact met mensen die mij verder wilden helpen. Dat betekent niet dat mijn twijfels en onzekerheden weg zijn, maar ik kan ze nu wel relativeren.”

Glenda over Move2Social Groene Hart
“Ik vond de workshops over marketing afgelopen week erg fijn! Ik heb zelf een achtergrond in communicatie, media en marketing, dus veel dingen kwamen erg bekend voor. Om nog een keer uitleg hierover te krijgen was erg fijn: Marketing kan voor de mensen die het al kennen heel makkelijk zijn, maar de emoties die hierbij horen kunnen lastig uit te leggen zijn, net zoals hoe je dat kan inzetten om klanten binnen te halen.

Andere impactondernemers zou ik willen meegeven dat het niet uitmaakt wat voor business je hebt, je hebt altijd concurrentie. Je moet op zoek gaan naar wat jou uniek maakt. Dat kan het verhaal erachter zijn, het product, of jij als ondernemer. Je moet ervoor zorgen dat jouw onderscheidend vermogen je visitekaartje wordt en dat jouw verhaal bij iedereen bekend is.