Elke week interviewen wij één van de deelnemers Move2Social Twente, het groeiprogramma voor sociaal ondernemers met een idee of reeds bestaande onderneming. Deze week geven Carst Grootelaar en Michael Taen jullie een inkijkje in het initiatief Snow+ .
Op donderdag 14 november waren we te gast bij Sociaal Onderneming Stayble, een van de oud-deelnemers van Move2social! Op deze dag werden de mogelijkheden rondom sociale inkoop en Social Return On Investment besproken. Ook kwam het Werkplein langs om uitleg te geven over de mogelijkheid voor inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tevens werden de ervaringen van Stayble gedeeld, door ondernemer Mirjam Braakhuis. In de middag maakten de deelnemers kennis met businesscoaches, die een diversiteit aan expertise inbrengen waar de ondernemers gedurende het programma een beroep op kunnen doen.
Wat doet jullie onderneming?
Snow+ verzorgt ski en snowboardlessen aan mensen met een beperking. We starten met kinderen vanaf 6 jaar die vaak gediagnosticeerd zijn met een autisme spectrum stoornis, het syndroom van down of een licht verstandelijke beperking hebben. We geven in Nederland in outdoor en indoorbanen les. Maar die lessen geven we ook in het buitenland, bijvoorbeeld in Skiwelt Ellmau in Oostenrijk. Dan gaan we als privéleraar mee op de vakantiebestemmingen van families. We werken hier samen met 5 tot 15 skileraren, die ook voor Snow+ lessen geven.
Hoe werkt het?
Als Snow+ zorgen we dat we ouders ontlasten, dat zij ook echt een vorm van vakantie hebben. Het belangrijkste is plezier, we geven heel veel plezier mee met de deelnemers en daarmee ook aan de families van de mensen die les krijgen. Het gaat dus niet puur om het skiën of snowboarden, dat is het middel, maar het creëren van wintersportplezier. Normaal worden deze kinderen of jongeren in reguliere ski of snowboardlessen geplaatst. Dit zijn grote groepen, waardoor kinderen teveel prikkels moeten verwerken. Je merkt dat ze daardoor het wintersportplezier verliezen. Het is belangrijk dat mensen met beperking zich geaccepteerd voelen. Ze worden echter, soms ook niet in de lessen toegelaten, het is voor de reguliere leraren in deze klassen te veel werk.
Welke impact proberen jullie te maken?
Wat we merken is dat kinderen wintersport in het begin vaak spannend vinden, ze weten geregeld niet wat er gaat gebeuren. Door de juiste begeleiding te bieden, leren ze hierin kleine stapjes te maken. Het vieren van deze kleine stapjes, zorgt voor groei in hun zelfvertrouwen. Ze zien de vooruitgang in hun vaardigheden en hierdoor ontstaat meer vertrouwen. En we zien ook echt, dat als kinderen plezier hebben, ze sneller vooruitgang boeken. Zeker bij kinderen met een verstandelijke beperking. Daarom evalueren we veel, per half uur, per dag, elk stapje heeft waardering nodig. En die blijdschap en dat enthousiasme van het kind is onbetaalbaar! We zeggen ook wel, als we ons in voldoening zouden laten uitbetalen, dan zouden we miljonair worden.
Wat zijn tot nu toe voor jullie de belangrijkste lessen van Move2Social?
Je moet als ondernemer niet alleen kijken naar de passie en enthousiasme voor het idee. Maar kijken hoe van het idee daadwerkelijk een duurzame onderneming te maken. Hoe kun je er voor zorgen, dat je deze onderneming op lange termijn blij en gepassioneerd blijft runnen als ondernemen? Voor ons valt nog zoveel te leren in het ondernemen zelf. Bijvoorbeeld in het winstgevend maken van bedrijf. Want over tien jaar willen we beiden graag meer regisseren in plaats van alleen zelf les te geven. Dat is uitdaging.
Iedereen in het programma is heel open en bereid om nieuwe dingen te leren. De deelnemers in de groep durven op tafel te leggen waar ze tegenaan lopen. Doordat mensen dat doen komen wij ook verder.
Carst geeft aan, mij laat het ook nadenken over, wat is je motivatie nou eigenlijk? Je hebt met z’n tweeën een bedrijf, maar interessant om daar zelf bij stil te staan. Wie ben je nu eigenlijk bent en waarom heb je Snow+ opgezet? Hoe ga je hier mee verder?
Wat willen jullie andere impact ondernemers meegeven?
Begin eerst te kijken waar je passie ligt en bouw daar je onderneming op. Je moet het vanuit jouw motivatie doen. Als je het doet om direct geld te verdienen, dan wordt het lastig. Kijk naar het exacte probleem en de uitdaging, probeer daar een oplossing voor te vinden. Geld verdienen is immers het middel, niet het doel. Mensen helpen en impact maken staat voorop.
Maak ook stapjes, maak er één en ga dan weer een stap maken. Doe het, probeer het uit, durf fouten te maken en op je bek te gaan. Dat hoort erbij!
Leave a Comment