Elke week interviewen wij een aantal deelnemers van Move2Social Groene Hart, het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Deze week Peter Brugmans over zijn initiatief SK WRKS en Else Marij Vollebregt en Jantine Schuilenburg over Villa Hoep!  

Peter over SK WRKS:
“Met SK WRKS wil ik een netwerk opzetten voor kleine ondernemingen en ZZP’ers in Waddinxveen. Verbinding tussen deze ondernemers is hierbij de focus. Uit dit idee is een co-working space ontstaan. Dit is voor zelfstandige ondernemers nuttig omdat er een netwerk wordt gecreëerd. Deze co-working space is voor ondernemers die één of een aantal dagen in de week willen aansluiten. Daarnaast zullen er workshops en kennisavonden georganiseerd worden voor zowel leden als niet-leden. 

Het leukste aan ondernemen vind ik dat alles wat je doet, je voor jezelf doet. Je bent iets aan het opbouwen, dus zelfs de minder leuke dingen worden leuker. Ook heb je veel meer de vrijheid en ben je onafhankelijk. Minder leuke dingen zijn dat het soms wat alleen is. Dat is ook de reden dat ik langer in loondienst ben gebleven. Het meeste contact nu met klanten is zakelijk, dat betekent dat je soms het contact met collega’s en gelijkwaardige sparringpartners mist, zeker als er ook binnen de vriendenkring geen andere ondernemers zijn. Ik ben dit initiatief ook gestart vanuit die persoonlijke behoefte om meer contact te hebben met andere ZZP’ers in Waddinxveen. Ik miste het sociale aspect van het kantoorleven en SK WRKS lost dit op. Het idee zat al langer in mijn achterhoofd, dus toen ik de mogelijkheid kreeg om hier ook echt mee aan de slag te gaan was de keuze snel gemaakt! Ik wilde het niet alleen doen, dus ik heb dit plan verder uitgerold samen met een partner en met de gemeente.

Vorige week hebben we de sleutel van het pand gekregen. In februari/maart hebben we de officiële opening, maar eerst moet er nog verbouwd worden. We starten met een ‘proefballon’, maar over 5 jaar willen we wel echt een eigen stek hebben waar maximaal 40 ZZP’ers zijn aangesloten. Meer dan dat willen we ook niet, dan verliest het de sfeer van een community.”

Jantine en Else Marij over Villa Hoep:
“Bij Villa Hoep bieden wij coaching aan kind en ouder. Wij hebben een laagdrempelig en speels aanbod voor ouders die zorgen en vragen hebben rondom opvoeden en opgroeien. Vanuit onze ervaring met kinderen met hechting- en traumaproblematiek gunnen wij ouders om vroegtijdig gebruik te maken van ons aanbod. Iedereen heeft het nodig om gezien en geliefd te worden om tot een gezonde ontwikkeling te komen. Wij geloven dat elk kind dit nodig heeft.

Wij komen zelf uit de zorg, dus ons uitvoerende werk is niet heel drastisch veranderd sinds we zijn geopend in september. Wel hebben we nu een hele andere aanpak omdat we ondernemers zijn. Dat is ontzettend leuk, we komen telkens nieuwe dingen tegen. We merken dat we ook echt stappen kunnen zetten en dat niet alles altijd zo ingewikkeld hoeft te zijn. Door gewoon contact te maken worden mensen bijvoorbeeld al heel enthousiast. Je hoeft ook niet alles uitgewerkt te hebben: het ontstaat en het ontwikkelt vanzelf als je aan de slag gaat. Natuurlijk komen we ook dingen tegen die lastiger zijn of waar we nog niet veel vanaf weten. Het financiële stukje is hier een voorbeeld van, dat blijft een uitdaging. We willen dat onze onderneming levensvatbaar is en blijft, anders kunnen we geen impact blijven maken. Om dat te realiseren moeten we wel een gezonde onderneming zijn.

We kennen elkaar al heel lang; vanaf dat we 12 jaar oud zijn! We hebben altijd het idee gehad dat we op een dag het verschil gingen maken. Nu is dat gelukt. We voelden beide dezelfde noodzaak om dingen anders aan te pakken. Alleen hadden we het niet gekund. We hebben heel veel aan elkaar, we sporen elkaar aan om door te zetten en maken elkaar enthousiast. Else Marij is een heel ondernemend type, Jantine is van het verbinden en zaken vanuit verschillende perspectieven bekijken. Dat vult elkaar goed aan.”

Peter over Move2Social Groene Hart:
“We hebben nu een aantal workshopdagen van Move2Social gehad. Net toen het programma startte, versnelde ons contact met gemeenten en partners. Het gevaar lag dat we toen ook snel, te snel, wilden starten. Met Move2Social is het fijn dat we verplicht een aantal hoofdtukken aflopen waar we anders niet snel over na zouden denken. We hebben niet direct een financier nodig, maar toch is het goed om vanuit andere perspectieven kijken: om even een stap terug te nemen en het plan concreet te maken.

Andere ondernemers zou ik willen meegeven dat als je een doel voor ogen hebt, je het plan niet 100% uitgewerkt hoeft te hebben voordat je begint. Als je eenmaal gestart bent, moet je wel focus houden op je gestelde doelen. Begin snel en stel je doelstellingen bij als dat nodig is! Het belangrijkste is dat je voor ogen houdt waar je uiteindelijk naartoe werkt.”

Jantine en Else Marij over Move2Social Groene Hart:
“De workshop marketing is mij, Else Marij, het beste bijgebleven. Marketing grenst bij ons aan het randje, omdat we met zorg te maken hebben. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken hoe we dat aanpakken: Wat kan en wat mag? Het is heel leerzaam om daar over na te denken!” “Ik, Jantine, vond de workshop Design Thinking heel nuttig. Zorg heeft te maken met het handelen vanuit behoefte en connectie. In deze cursus gingen we in op het belang van het kijken naar een casus vanuit verschillende perspectieven. Dat doen we in de zorg ook, maar om datzelfde te doen voor je onderneming is toch weer anders.”

“Andere startende ondernemers zouden we willen meegeven dat het belangrijk is om verbinding te zoeken. Er is zoveel informatie beschikbaar: Ga echt naar buiten en zoek de mensen op. Dit zorgt voor inspiratie, waardoor je op nieuwe ideeën en inzichten komt. Binnen het Move2Social programma merken we dit ook. Ondernemers uit hele andere sectoren stellen soms precies de goede vragen waardoor wij ook weer verder kunnen.”