Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Twente over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Nthabiseng Matube van Innerbalance Enschede.

Op donderdag 22 november waren we te gast bij de gemeente Almelo, partner van Move2Social Twente! In de ochtend kwam Tom Kikkert als gastspreker langs om de deelnemers te vertellen over merkidentiteit. Dit was een inspirerende en leerzame presentatie waar deelnemers veel tips hebben gekregen over het ontwikkelen van hun eigen merkidentiteit. Na een heerlijke lunch kwamen twee businesscoaches, Helma Hoving en Peter Bos, langs om kennis te maken en hun expertise te delen. In de middag zijn de deelnemers zelfstandig aan de slag gegaan met hun merkidentiteit of businessplan. 

Wat doet jouw onderneming?

Mijn bedrijf heet Innerbalace Enschede. Het is een onderneming waarin ik mensen help gezond te worden in alle aspecten van hun mensheid. Ik help ze om zich beter in hun vel te laten voelen, waardoor ze de ruimte krijgen om hun unieke talenten in te zetten. Ik geloof dat iedereen een uniek talent heeft en dat mensen deze talenten pas kunnen inzetten als ze zich fit en gezond voelen. Bij Innerbalance coach ik mensen om hun kwaliteiten en talenten te ontdekken en help ze deze in te zetten. Het coachingstraject is uniek en altijd maatwerk.

Bij Innerbalance Enschede zou ik mij graag meer willen focussen op het ondersteunen van statushouders en migranten omdat deze doelgroep vaak psychische problemen heeft en moeilijk aan een baan komt. Ik kom zelf uit Lesotho, en ben 29 jaar geleden naar Nederland verhuisd. Ik heb toen ontdekt hoe lastig het is om een plek te vinden in een nieuwe samenleving. Ik had een goede baan in Lesotho, maar merkte dat ik mijn eigenwaarde totaal verloor in Nederland omdat ik hier niet de kans kreeg mijn talenten in te zetten voor de Nederlandse samenleving. Ik wil deze mensen daarom graag helpen met de problemen waar ik destijds zelf tegenaan ben gelopen. Ik weet wat ze doormaken en als ík het kan, kunnen zij het ook. Statushouders hebben unieke talenten! Het is zo zonde dat deze nu onbenut blijven.

Wanneer ben je begonnen als sociaal ondernemer?

ik coach al langer mensen om weer gezond te worden zowel mentaal als fysiek. Ik coach voor mijn werk vooral mensen die gezondheidsproblemen hebben, zoals burn-outs. Ik zie wat het met mensen doet als ze eenmaal doen waar ze goed in zijn. Dat brengt voldoening en dat maakt je tevreden en dat werkt om je goed te voelen. Als je jouw steentje kan bijdragen aan de maatschappij geeft dat voldoening en dat is heel belangrijk om je thuis te voelen in een nieuw land.

Waarom heb je besloten om mee te doen aan Move2social?

Ik coach nu op kleine schaal maar wil graag in contact komen met de juiste mensen binnen gemeenten en bedrijven die met deze doelgroep werkt, zodat ik mijn doelgroep gerichter kan bereiken. Eerlijk gezegd wist ik tot voorkort niet wat sociaal ondernemen was. Ik zag bij de ROZ-groep een training over sociaal ondernemen. Ik had dit idee en ik was nieuwsgierig, dus heb ik mij aangemeld. Zij hebben mij uiteindelijk gewezen op Move2Social. Bij Move2Social krijg ik begeleiding bij het opzetten van mijn onderneming, waardoor ik mijn onderneming nu verder kan ontwikkelen.

Wat zou je andere sociaal ondernemers adviseren die willen starten?

Ik denk dat je niet te lang moet nadenken. Luister naar je hart en die vertelt je de waarheid. Als het iets is wat je graag wil, dan moet je daar niet te lang mee wachten. Ga onderzoeken wat er mogelijk is want er zijn genoeg mensen die je willen helpen, zoals de mensen bij Move2Social. Dus ga van start! Doe het!

Wat is de belangrijkste les van vandaag?

Tom kikkert is langs geweest en hij heeft ons verteld over merkidentiteit. Ik heb hierin de bevestiging gekregen dat je als ondernemer dicht bij jezelf moet blijven. Als je dicht bij jezelf blijft dan voelen mensen dit en overtuig je hen van jouw idee. Vertrouw dus op jezelf en neem vervolgens kleine stappen om je idee te toetsen. En vraag hulp!

Waarom is Move2Social waardevol voor jou?

Het belangrijkste voor mij is eigenlijk de betrokkenheid van de begeleiders die mij de motivatie geven om door te gaan. De coördinatrices reiken je alle handvatten aan om je verder te helpen. Ik geef daardoor ook alles. Zo heb ik de kans gekregen om te pitchen op Social Impact Day Twente op 19 november. Door deze pitch heb ik nu contact met mensen bij gemeenten en andere relevante bedrijven. Door Move2Social kom ik in contact met een groot en waardevol netwerk.