Elke week interviewen wij een aantal deelnemers van Move2Social Groene Hart, het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Deze week Dave Hogenboom over zijn initiatief Parkour Disciplines en Jerom Kok en Daan Rosbergen over Savvy Learning.

Dave over Parkour Disciplines:
“Parkour Disciplines is het initiatief om een Urban Sports Facility te openen. Dit houdt in dat we een sporthal gaan inrichten op een moderne manier: Sporten die nu vooral buiten gedaan worden, zoals freerunning en calisthenics, zouden wij graag in een gymzaal faciliteren. We merken dat dit type sporten steeds populairder worden onder de jeugd, met name door kanalen zoals YouTube. Dat is goed, maar zorgt er soms ook voor dat de sporten onveilig uitgevoerd worden. Wij willen een veilige leeromgeving creëren, onder andere door met coaches samen te werken. Daarna kunnen de leerlingen altijd nog naar buiten om daar verder te experimenteren!

Ik heb zelf op hoog niveau freerunning gedaan en ben er nu nog dagelijks mee bezig. Op andere gebieden van sport zijn we ook op WK’s aanwezig. Ik ben wat freerunning betreft niet heel wedstrijdgericht: Het is voornamelijk gefocust op het plezier, op ontdekken wat je lichaam allemaal kan, en hoe ver je kunt groeien. Niet iedereen zal het hoogste niveau bereiken, maar ik kan mijn leerlingen wel beloven dat ze zullen doorgroeien naar een hoger niveau. Met hard trainen en een goede coach kom je een heel eind!

In onze huidige maatschappij zijn we een beetje kwijt hoe we moeten bewegen. Dat komt omdat we heel veel zitten. Kinderen van nu spelen veel minder buiten, klimmen minder in bomen en gaan niet meer op ontdekkingstocht buiten. Dat wil ik terug halen, en daar heb je niet veel meer voor nodig dan je eigen lichaam en een goed paar schoenen. Dan is de hele wereld jouw speelplaats! Ook zit er een heel groot mentaal component in onze sport. Dat benadrukken wij ook in onze lessen en workshops. De leerlingen krijgen mee hoe ze om moeten gaan met blokkades en obstakels, dat doen we op een fysieke manier, maar staan ook stil bij het mentale aspect hiervan.”

Daan en Jerom over Savvy Learning:
“Savvy Learning is een peer-to-peer learning platform, waar leerlingen elkaar kunnen helpen met vakken waar ze moeite mee hebben. Door tijdens de ontwikkeling van de app met mensen over ons idee te praten hebben we steeds meer functionaliteiten toegevoegd, zoals bijles voor leerlingen in de onderbouw, gegeven door leerlingen in de bovenbouw.”

“Savvy Learning is begonnen vanuit eigen ervaring. Ik, Jerom, had zelf bijles nodig op de middelbare school om te slagen. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat je de talenten van leerlingen best zou kunnen inzetten om hulp toegankelijker te maken.” “Voor mij, Daan, lag dit net anders, maar ik denk dat het mij ook veel had gescheeld als ik net wat extra hulp had gehad.”

“Wij kennen elkaar van onze stageplek, gericht op de digitale zakelijke markt, waar we daarna ook beide hebben gewerkt. In het weekend zijn we toen samen gestart. We mochten gebruik maken van de locatie waar we op dat moment werkten, zodat we op zaterdagen in een professionele setting konden starten. Toch merkten we op den duur dat we meer tijd voor onze onderneming nodig hadden en besloten het fulltime te proberen.

Ons enthousiasme om te beginnen en om producten te ontwikkelen komt echt voort uit passie. We denken ook dat dat uiteindelijk het belangrijkste is van ondernemen. Als je ervoor kiest om echt alleen vanuit een commercieel belang te werken, en niet vanuit passie, krijg je een zware tijd als iets niet meteen een succes is. Daarnaast is het belangrijk om er niet alleen voor te staan: Wij hadden altijd elkaar om even te sparren en om door te gaan!”

Dave over Move2Social Groene Hart:
“Ik ben een sporter en ben echt van het doen en het aanpakken. Als ik een idee heb zal ik dat altijd meteen uitvoeren, in plaats van een plan schrijven over hóé ik dat idee het beste kan uitvoeren. Ik merk tijdens het programma van Move2Social dat het ook fijn kan zijn om iets meer stil te staan bij het uitwerken van het plan en om de rust te nemen om alles overzichtelijk te krijgen. Tóch denk ik dat het soms ook goed is om gewoon aan de slag te gaan. Veel mensen hebben ideeën en dromen, maar missen het stukje ‘doen’. Op zoek gaan naar gelijkgestemden en naar mensen die behoefte hebben aan wat je hen kan bieden, dát zorgt ervoor dat jouw droom kan beginnen. Dus; zet gewoon de stap en ga het doen! Niet alleen dromen, maar ook durven.”

Jerom en Daan over Move2Social Groene Hart:
“We lopen met Savvy tegen een aantal dingen aan waar we binnen onze andere projecten niet direct tegenaan lopen. De doelgroep is hier bijvoorbeeld veel lastiger: we hebben te maken met de directeur, teamleiders, docententeams en leerlingen. Met behulp van Move2Social hebben we al meer grip op hoe we onze doelgroep makkelijker kunnen benaderen. Ook lopen we er regelmatig tegenaan dat we te snel uit ons vooronderzoek stappen: Wij gaan snel over op een prototype. Dat is soms goed, omdat je het de gebruiker dan kan laten testen, maar soms is het ook verstandig om te weten of de gebruiker het überhaupt wíl testen voordat je er teveel tijd insteekt. Het helpt dan wel om daar goed over na te denken, zoals tijdens onze workshops vandaag over Design Thinking en Waardeproposities.”