Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Hart van Brabant over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Norbert Heijl van Verdien je Ticket. Move2Social Hart van Brabant is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. Donderdag 23 mei volgden de deelnemers een training van Jelle Colijn en Pieter Verstijnen over waardepropositie en verdienmodellen. In de middag gaf Jacco Den Hartog een uitleg over hoe de gemeente als organisatie in elkaar steekt en welke mogelijkheden deze biedt voor samenwerking met de ondernemers.
Wat doet jouw onderneming?
“Verdien je Ticket helpt jongeren met weinig baankansen op weg naar zelfredzaamheid. We bieden ze werkervaring in de cultuursector. Een sector die aansluit bij de belevingswereld van deze jongeren. Het belangrijkste aspect is om hen in beweging te krijgen, te activeren. Die werkervaring ondersteunen we met training en coaching. Het doel is om jongeren vaardigheden te laten ontwikkelen, zingeving te bieden en een stap voorwaarts te laten zetten in hun zelfredzaamheid. Uitstroom naar een opleiding of betaald werk is daarin heel belangrijk.”
Hoe werkt het?
“Bij Verdien je Ticket komen jongeren erachter wat bij hen past. Wij bieden leerwerkervaring in een super leuke sector. Training en coaching is niet super uniek, maar wij hebben een netwerk van werkgevers en vrijwilligerswerk wat ons onderscheidt van de rest.”
“We leren jongeren veel over de soft skills. Hoe kun je samenwerken? Hoe neem je de verantwoordelijkheid? Het zijn allemaal ingrediënten die nodig zijn om überhaupt straks een baan te krijgen en te behouden. Daarnaast gaat het natuurlijk ook over beroepsvaardigheden. We geven ze taken die ze zelf graag opzoeken. Bijvoorbeeld podia bouwen, of entree medewerker. Maar ze kunnen ook achter de kassa zitten of horecawerk verrichten. Dat is best populair eigenlijk. Veel jongeren vinden het tof om achter de bar te staan en drank te schenken. Dat moet je ook wel kunnen. Hier zit een stukje lering in. We hebben met 013 Poppodium Tilburg af en toe avonden waarbij jongeren alleen achter de bar mogen staan om het te leren. Ook kunnen ze tickets verdienen voor concerten in 013.”
“Het is echt leren van basale dingen die nodig zijn. Zodat je ook later in een baan zit en dat het wel kan. Je moet de basisvaardigheden leren. Binnen de culturele sector is niet zoveel betaald werk, daar gaan we dus ook niet op mikken. We gaan jongeren niet specifiek opleiden om op een festival te werken. Dat heeft niet zoveel zin. Maar het gaat er vooral om, wat komt er nog meer bij kijken? Daarom zijn festivals ook zo geschikt; het is niet alleen een leeromgeving, maar het is ook een plek waar veel vaardigheden bij elkaar komen binnen een korte tijd. Dat is een hele belangrijke basis om dingen onder de knie te krijgen en zelfvertrouwen te ontwikkelen.”
Welke impact probeer jij te maken?
“De impact is enerzijds ontwikkeling van vaardigheden, anderzijds is het zingeving en zelfredzaamheid. Het centrale doel dat we daarbij stellen is dat we iedere jongere de kans willen bieden om de beste, maar ook de meest gelukkige versie van zichzelf te worden. Ik zeg expliciet gelukkig, want daar gaat het uiteindelijk om. Werk speelt daar een heel belangrijke rol in. Trots te zijn op wat je bereikt hebt. En dat is wel iets wat ik niet op wil dringen, maar meegeven aan jongeren. Het moet bij je passen. Als je de culturele sector niets vindt moet je niet met ons meedoen. Heel veel jongeren hebben wel aansluiting met de culturele wereld, de één wat meer in de grote festivals de andere misschien iets meer bij kleinere podia of theaters. Het is al met al wel een aansprekende sector.”
Wat zijn tot nu toe de belangrijkste lessen van Move2Social?
“De expertsessies van het programma helpen ontzettend. Het is goed om praktijkvoorbeelden te gebruiken ter inspiratie. De sessies zijn voor mij ook bevestigend. De dingen die je gaandeweg tegenkomt en in je achterhoofd wel concludeert, maar waar je je niet zo heel bewust van bent. Eén van de belangrijkste lessen tot nu toe is voor mij dan ook dat wat je doet, moet wel echt zijn. Wees eerlijk naar jezelf. Niet alleen jij als ondernemer, maar ook datgene wat je aanbiedt. In ons geval eerlijk naar de jongeren. Hetgeen wat zij moeten doen, moet ook echt zijn. Op het moment dat je dingen gaat forceren, dan laat je mensen dingen doen die niet passen. Je moet altijd vanuit dat perspectief blijven denken, wat past er nou.”
Wat wil je andere impact ondernemers meegeven?
“Blijf dicht bij jezelf en wees niet bang om op je bek te gaan. Dingen aanpakken. Niet als een kip zonder kop, maar ook niet alles helemaal dood denken voordat je ergens aan begint. Juist het lef om gewoon dingen te proberen is belangrijk. Soms loop je tegen de muur op of moet je simpelweg de conclusie trekken van okay dit was een leuk avontuur, maar dit gaat niet de weg worden. Het is eigenlijk een soort doolhof. Wees niet bang om erin te lopen, want als je er niet in loopt, dan ga je ook niet bij het einde komen.”
Meer informatie over Verdien je Ticket, zie https://www.verdienjeticket.nl/
Leave a Comment