Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Hart van Brabant over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Mayke Bremmers van Dress Case. Move2Social Hart van Brabant is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. 


Wat houdt jouw initiatief in?

“Drie jaar geleden ben ik begonnen met Dress Case. Hiervoor heb ik in loondienst gewerkt bij een Otto, een postorderbedrijf. Op een gegeven moment ben ik hiermee gestopt, omdat ik moest zorgen voor mijn familie. Daar ging het niet zo goed mee en ik ben toen 10 jaar mantelzorger geweest. Daarnaast heb ik in deze periode vrijwilligerswerk gedaan, maar er kwam een moment dat ik graag weer aan het werk wilde. Het liefst wilde ik ook weer iets doen met kleding. Ik kwam erachter, gedurende de periode dat ik mantelzorger was, dat het zorgen voor mensen in mijn bloed zit. En dat wil ik doen. Ik wil gewoon de mensen blij maken. Toen bedacht ik dus wat als ik mensen die zorgbehoevend zijn kan helpen doormiddel van kleding. Ik ben toen gaan praten met zorginstellingen. Begeleiders mogen vaak geen kleding meer kopen voor cliënten en dat moeten dus mantelzorgers allemaal doen. Die mantelzorgers hebben het natuurlijk ook al gewoon heel erg druk. Ik wil hen ook ontlasten.”

“Ik zag bij mijn familie wat kleding met je kan doen. Kleding lijkt heel erg over uiterlijk te gaan, maar het heeft heel veel te maken met je innerlijk en hoe je je voelt. Wanneer zij iets aan hadden waarin ze zich prettig voelden, dan gingen ze zich ook echt beter voelen. Dat is ook mijn inspiratiebron gewenst. Drie jaar geleden heb ik mijn eerste klant gekregen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Welke impact probeer je te maken met Dress Case te maken?

“Door het Move2Social programma en mijn businesscoach vanuit het programma ben ik eigenlijk weer een beetje teruggefloten. In die drie jaar tijd heb ik verschillende diensten ontwikkeld. Alleen waarom doe ik wat ik doe? Door dit programma is dat weer duidelijk naar voren gekomen. Mijn belangrijkste doel is toch echt om een stukje bij te dragen aan het welzijn van mensen door hen te laten zien wat kleding met je kan doen. Voor een verstandelijk beperkte man koop ik truien en shirts met een afbeelding erop van bijvoorbeeld een motor of een ijsje. Deze man kan zelf niet praten, maar begeleiders en directe omgeving van de man beginnen een praatje met deze man over de afbeelding op de trui. Hier geniet hij ontzettend van. Zo wordt de communicatie op gang gebracht.”

“Ik heb bijvoorbeeld ook een mevrouw begeleid die in een rolstoel zit. Heel af en toe staat ze nog. Ze kreeg een jurk van mij. Toen ze die kreeg zei ze: ‘als ik deze jurk aan heb dan ga ik weer dansen’. Haar begeleider gebruikt die jurk nu om haar weer uit die rolstoel te halen.”

Waarom heb je besloten om mee te doen aan Move2Social?

“Ik ben een sociale ondernemer. Ik wil impact maken op de maatschappij. Daarvoor doe ik het ook. Ik wil mijn bedrijf wel echt professionaliseren. En door mijn zichtbaarheid en netwerk te vergroten kan ik dat ook gaan doen. Nu weet ik ook gewoon wat ik ga doen.”

Wat zijn voor jouw de belangrijkste lessen uit Move2Social geweest?

“Een les die ik eigenlijk wel wist, maar waar ik wel weer op terug geworpen ben is dat je altijd weer terug moet gaan naar je why. Altijd waarom doe je wat je doet. Je kunt je diensten heel erg gaan versnipperen. Dat heb ik toen ook wel mede gedaan om toch ook wat geld te gaan verdienen, maar is dat ook echt daadwerkelijk wat je wil. Wat is nou echt je why?”

“Ik vind het ook heel fijn dat we hier met gelijkgestemden zitten. Iedereen heeft zijn eigen problemen wel, maar ook gemeenschappelijke problemen. Daardoor kun je het weer aan je eigen bedrijf koppelen.
We toetsen met jullie en de partners. De businesscoach is ook echt van toegevoegde waarde. Het is ook een stukje maatschappelijk draagvlak creëren. Ik weet gewoon dat wat ik doe effect heeft. Dat weet ik gewoon. Ik ben er ook heel erg van overtuigd. Ik heb iets te vertellen en ik kan mensen echt verder helpen.”

Wat zou je andere impact ondernemers die willen starten?

“Begin met Move2Social. Haha. Maar dat meen ik serieus. Maar altijd bij je why blijven. Vanuit je hart. Als sociaal ondernemer doe je iets vanuit je hart. Met heel veel mensen praten. Zorgen dat je niet alles voor waar aan neemt. Blijf bij je eigen gevoel, maar praat wel met mensen.”