Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Twente over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Nathalie Ikink van SKOAP!. Move2Social Twente is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. 

Voor de feestdagen waren wij te gast bij ROZ groep, partner van Move2Social Twente. In de ochtend gaf Henk Keizer een zeer bevlogen presentatie over uitdagingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Na de lunch gaf Sjors Vinke van Raakkracht een workshop storytelling. Deelnemers gingen hierna zelf aan de slag met het ontwikkelen van hun merkverhaal en bijbehorende marketingstrategie.

Wat houdt jouw initiatief in?

Onder de naam SKOAP! maak ik unieke en duurzame producten van ruwe wol. De wol is afkomstig van lokale hobbyboeren en schaapskuddes. De producten worden ontworpen en gemaakt in mijn atelier waar vrouwen (op vrijwillige basis) komen te werken die (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt. 

Hoe werkt het?

Sinds 3 jaar heb ik een fijn atelier in Oldenzaal, in een gebouw waar meerdere kunstenaars zijn gevestigd. Hier werk ik met schapenwol, kamelenhaar en wol van alpaca’s. De ruwe wol wordt door mij persoonlijk opgehaald en geselecteerd. Het wordt verwerkt door de wol te vilten met water, groene zeep en spierkracht.  Ik maak verschillende producten zoals vachten, kussens, wandhangers en wasdrogerbollen. Op dit moment worden de producten op kleine schaal verkocht en geef ik af en toe workshops en kinderfeestjes. De bedoeling is dat door de productie van mijn wollenproducten een plek wordt gecreëerd in het atelier voor vrouwen die (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Hoe ben je als sociaal ondernemer begonnen?

In 2012 ben ik in aanraking gekomen met het vilten van ruwe wol. 3 jaar geleden kreeg ik de kans om een eigen atelierruimte te huren. Tot nu ben ik altijd hobbymatig bezig geweest met het vilten. Nu sta ik op het punt om mijn sociale onderneming te starten. Ik wil mijn duurzame collectie uitbreiden, mijn productaantallen verhogen op deze manier een plek creëren voor maximaal 3 vrouwen die bij mij vrijwillig aan de slag kunnen.

Welke impact probeer je met SKOAP! te maken?

De producten die gemaakt worden zijn duurzaam: er wordt gewerkt met lokale ruwe wol (rechtstreeks van schaap, kameel of alpaca), water en groene zeep. Van de restwol worden cadeauartikelen en wasdrogerbollen gemaakt. Wasdrogerbollen ‘kloppen’ de was zacht (daardoor is geen wasverzachter meer nodig, dus geen plastic en chemisch afval) en ze besparen energie (want de was is sneller droog).  Daarnaast werken bij SKOAP! vrouwen die (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. Door ze een plek te bieden in mijn atelier, kunnen zij op een veilige en rustige manier deel uitmaken van de maatschappij en werken aan persoonlijk welzijn en ontwikkeling.

Waarom heb je besloten mee te doen aan Move2Social Twente?

Mijn activiteiten zijn altijd hobbymatig geweest. Na de zomervakantie kreeg ik het idee om een sociale onderneming te  starten. Ik heb via de ROZ groep een training gevolgd: ‘van idee naar sociale onderneming’. Hier werd ik gewezen op Move2Social Twente. Omdat ik erg graag van start wilde gaan, maar nog weinig structuur had in al mijn ideeën is Move2Social Twente voor mij een prachtige kans om kennis op te doen, mijn netwerk te vergroten, en bezig te zijn met een goed doordacht businessplan.  

Wat zou je andere sociaal ondernemers die willen starten adviseren?

Geloof in jezelf en ga ervoor! De eerste opdracht die ik meekreeg was ‘get out the building’. Ik bleef altijd het liefst in mijn atelier en vond het lastig om te laten zien wat ik deed. Toen mijn idee voor een sociale onderneming meer vorm kreeg ben ik mijn idee meer gaan delen met anderen. Hierdoor maak je anderen enthousiast voor jouw idee. Door jouw idee te delen krijg je feedback waarmee je weer verder kunt. Probeer je netwerk te vergroten en ‘ambassadeurs’ te krijgen voor jouw idee/product. Iedere stap is er eentje en helpt jouw onderneming te laten groeien.

Wat zijn de geleerde lessen van vandaag/deze week?

Twee dingen heb ik groot opgeschreven:

  • Waarvoor sta je elke dag op met een glimlach?
  • Vertel jouw eigen verhaal!

Het is belangrijk om te weten wat jouw ‘drive’ is. Waarom doe je wat je doet? En wat is jouw verhaal? Als dit helder is dan heb je een goede basis waarop je de onderneming kunt bouwen. Ik heb naast mijn atelier verschillende banen gehad in o.a.. het onderwijs. Maar het meest gelukkig word ik als ik aan het werk ben in het atelier met de wol en er mooie unieke producten ontstaan. 

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe bij Move2social geleerd hebt?

Door Move2social Twente heb ik veel geleerd over allerlei aspecten die te maken hebben met het hebben van een onderneming. Iedere week komen er één of meerdere experts die ons voorzien van veel informatie en stof tot nadenken. Gedurende het programma werken we aan ons businessplan. Door de interactiviteit binnen het programma met de andere deelnemers, en de experts, kan ik de onderdelen van mijn businessplan concreter invullen en krijgt mijn idee van de onderneming steeds meer vorm. Deze informatie is voor mij heel waardevol, net als de contacten en de uitbreiding van mijn netwerk.