Tijdens het programma interviewen wij alle deelnemers van Move2Social Groene Hart, het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Deze week Arjan Nihot en Johan Wolters over De Terugwinning en Neji Kthiri over FM’s dienstverlening.
Afgelopen weken zijn de deelnemers van Move2Social op bezoek geweest bij zowel de oude locatie als de nieuwe locatie van De Terugwinning. Onze laatste training, de pitchtraining, werd georganiseerd op hun nieuwe locatie. Daar werd een heerlijke lunch verzorgd door twee deelnemers van De Terugwinning en hebben wij een rondleiding gekregen door het nieuwe pand!
Arjan en Johan over De Terugwinning
Ik (Arjan), ben in eerste instantie alleen gestart met De Terugwinning. Toen de ANWB mij vroeg om een samenwerking in het kinderfietsenplan hebben we een stichting opgericht en is ook Johan aangehaakt. Wij waren al vrienden en Johan werkte in het domein dat perfect aansloot op waar ik mij ook mee bezig hield. Hij heeft zoveel waardevolle expertise dat ik graag met hem verder wilde. De stichting is in mei 2018 opgericht.
De Terugwinning werkt met mensen die een ruime afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De speerpunten van onze onderneming zijn driedelig: wij focussen op zorg, circulariteit en op armoede. De mensen die bij ons werken krijgen begeleiding en worden opgeleid om aan de slag te kunnen in de werkplaats. Daar knappen wij onder andere fietsen op en verzagen wij deuren zodat het weer hoogwaardige producten worden.
We hebben een samenwerkingsverband met ANWB kinderfietsenplan. Samen zorgen we ervoor dat kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn een fiets te kopen, een fiets krijgen. Die fietsen groeien mee, wat inhoud dat wij zorgen voor het onderhoud en de juiste maat totdat de kinderen 18 zijn. Dan mogen ze de fiets houden. De fietsen zien er altijd goed uit nadat ze zijn opgeknapt; we willen echt dat het een cadeautje is. De beste fietsen gaan daarom ook naar de kinderen, wat er over is naar statushouders of naar mensen met een uitkering. Wat er dan nog over is gaat naar de fietshandel, dat zijn de stationsfietsen.
We krijgen heel veel (oude) fietsen binnen, maar niet alle fietsen zijn geschikt voor hergebruik. Van die fietsen oogsten we onderdelen en de restanten worden in materialen gescheiden voor recycling. We hergebruiken zoveel mogelijk. Naast de fietsen nemen we ook deuren in en verzagen we die. Ik (Arjan) vond het altijd al leuk om met hout te werken. De brug, in de buurt van onze oude locatie in Woerden, hebben wij ook gebouwd. We deden zo wel meer houtklussen. Toen Verweij Houttechniek op zoek was naar een partij die kon helpen bij een groot project; het verzagen van deuren, vonden wij het heel gaaf om daaraan mee te werken. Ik ben veel in Afrika geweest en weet hoe de bosbouw werkt: Om van afval weer een hoogwaardig product te kunnen maken is dan heel mooi.
Deze samenwerkingen brengen ons heel veel. Onze visie is uiteindelijk dat we ondersteuningslocaties starten van hier tot aan de Bollenstreek. We leveren niet alleen de fiets aan het kind, maar onderhouden ze ook. Dat betekent dat we lokaal aanwezig moeten zijn. Het zou mooi zijn als we daarheen kunnen groeien.
Het Move2Social programma heeft ons vooral de waarde van onze propositie laten zien. Door onze organisatie goed tegen het licht te houden hebben we op verschillende punten kunnen aanscherpen en gaan we vol goede moed de opschaling van onze stichting aan. De teamleden van Move2Social waren vooral partners in het gehele proces waardoor we het proces als teamwork hebben ervaren.
Neji over FM’s dienstverlening
Ik ben in 2018 gestart met FM’s dienstverlening. We zijn actief in de horeca, bij bouwbedrijven en gemeentes met schoonmakers, nachtportiers en beveiliging. Op het moment hebben we 17 mensen in dienst, waarvan 10 op vaste basis. In het bedrijf werken ook een aantal vluchtelingen. Ik vind het belangrijk om met deze doelgroep te werken omdat ze niet altijd met open armen in Nederland worden ontvangen. Ik denk dat dat anders moet. Ik wil mensen helpen om te participeren in de samenleving. Dat kan door een steentje bij te dragen aan de economie. Nu komen vluchtelingen vaak in de uitkering door een gebrek aan hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt. Wij helpen heb om helder uit te leggen hoe Nederland werkt en wat je moet doen om als een burger gezien te worden, en niet alleen als vluchteling. Ik zorg ervoor dat we met iedereen die binnenkomt eerst de situatie van de persoon duidelijk in beeld hebben: Waar lopen ze tegenaan, hoe willen ze zich ontwikkelen, wat voor scholing hebben ze al, of wat hebben ze nog nodig, en hoe staan ze er financieel voor. We kijken dan of we op die vlakken ook kunnen helpen. Ik geloof er in dat mensen op die manier ook productiever kunnen zijn op hun werk.
Ik run het bedrijf samen met mijn vrouw. Zij begeleidt mensen om onder andere een basiscertificaat te halen als schoonmaker. Die krijgen mensen na 4 weken bij ons een opleiding te hebben gevolgd en daarmee kunnen ze weer bij andere bedrijven aan de slag. Over 5 jaar wil ik dit hebben uitgebreid tot een volwaardige academie, zodat we zoveel mogelijk mensen een opleiding kunnen bieden. Het doel is uiteindelijk dat vluchtelingen worden gezien als productieve mensen die iets bijdragen aan de samenleving en die niet alleen consumeren. Als de Nederlandse economie geholpen wordt en groeit door de bijdrage van vluchtelingen, zal er ook anders naar hen gekeken worden.
We zijn nu 6 weken bezig met Move2Social, en dit programma spreekt duidelijk mijn kleur: Alle stappen die ik tijdens de opbouw van mijn bedrijf heb genomen zijn in dit programma goed gestructureerd. Onbewust heb ik dus blijkbaar al veel dingen goed gedaan. Het is nu wel duidelijker hoe de constructie in elkaar zit. Het idee was nog wat rommelig, terwijl de onderneming al wel erg goed loopt. Eerder moest ik bij elke stap op zoek naar wat ik nodig had en welke zaken daarvoor belangrijk waren. Nu is alles gestructureerd en weet ik precies te vinden waar ik naar op zoek ben. Dat helpt mij weer om toe te werken naar mijn uiteindelijke doel: het laten meedraaien van vluchtelingen in de Nederlandse economie en daarmee een deel van het vluchtelingenprobleem aanpakken.
Leave a Comment