Elke week interviewen wij één van de deelnemers aan Move2Social Twente over hun sociale onderneming. Deze week een interview met Wendy Doeschot van B&B Erve Groot Wegereef. Move2Social Twente is het groeiprogramma voor sociaal ondernemers. Het programma bestaat uit tien workshops en verschillende expertsessies over verschillende onderwerpen van sociaal ondernemerschap. 

Voor de feestdagen waren wij te gast bij ROZ groep, partner van Move2Social Twente. In de ochtend gaf Henk Keizer een zeer bevlogen presentatie over de uitdagingen waar je als ondernemer tegenaan loopt. Na de lunch gaf Sjors Vinke van Raakkracht een workshop storytelling. Deelnemers gingen hierna zelf aan de slag met het ontwikkelen van hun merkverhaal en bijbehorende marketingstrategie.

Wat houdt jouw initiatief in/wat doet jouw sociaal onderneming?

Mijn sociaal onderneming is een Bed & Breakfast en rustpunt genaamd Erve Groot Wegereef. De B&B wordt een plek waar wij toeristen en zakelijke gasten ontvangen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek om te leren en ontwikkelen bieden. Op deze manier wordt de B&B een ontmoetingsplek voor verschillende doelgroepen. Een deel van de boerderij wordt in 2020 verbouwd naar vier tweepersoonskamers en een ontbijtruimte. We hopen eind volgend jaar de eerste gasten te ontvangen en mensen aan het werk te helpen.

Hoe werkt het?

Het is de bedoeling dat het erf letterlijk en figuurlijk laagdrempelig is. De ontbijtruimte met terras kan overdag gebruikt worden als rustpunt voor wandelaars en fietsers.  Op deze manier kunnen we verbinding leggen tussen mensen die we begeleiden op het erf en mensen die gebruik maken van de voorzieningen van de B&B. In de begeleiding kunnen we een diversiteit aan werkzaamheden aanbieden (ontbijt voorbereiden, ontbijt verzorgen, kamers/ontbijtruimte schoonmaken, erf onderhouden, administratieve taken, gastheer/gastvrouw). Dit willen we doen met mensen die het nu niet lukt om zelfstandig een baan te vinden of geen passende plek hebben om zich te ontwikkelen. Voor hen willen we de veilige basis zijn waar ze op terug kunnen vallen en een plek waar zij zich kunnen ontwikkelen. Waar mogelijk willen we deze mensen begeleiden naar een passende plek op de reguliere arbeidsmarkt.

Hoe ben je als sociaal ondernemer begonnen?

Als student van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg kreeg ik in 2014 de opdracht om een plan te ontwikkelen voor het opzetten voor een centrum van Welzijn. Mijn idee was om iets te bedenken wat op ons erf zou passen, waardoor het erf als onderdeel van landgoed Weldam een nieuwe duurzame invulling zou krijgen en daarmee kon worden behouden. Dit idee heeft mij sindsdien niet meer losgelaten omdat het een mooi plan is, op een bijzondere plek en zo goed bij mij past. Tijdens het uitwerken van de plannen stuitte ik op de term ‘sociale onderneming’. De principes behorende bij een sociaal onderneming bleken precies te passen bij onze doelstelling.

Welke impact probeer je met de B&B te maken?

We willen maatschappelijke impact maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer mee te laten doen aan het arbeidsproces. Op deze manier dragen wij hopelijk bij aan het vergroten van het welzijn, de zelfredzaamheid en werkvaardigheden voor deze doelgroep.

Waarom heb je besloten mee te doen aan Move2social Twente?

Mijn drijfveer is dat ik graag het verschil wil maken voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Voor mensen die nu thuis zitten en geen zinvolle dagbesteding hebben, omdat er geen geschikte plek beschikbaar is. Om zo’n stabiele plek te kunnen creëren is een goed doordacht businessplan noodzakelijk. Ik heb mij aangemeld bij Move2Social Twente om hier hulp bij te krijgen. Het winstgevend maken van een bedrijf zonder de sociale doelstellingen uit het oog te verliezen blijkt een hele opgave. Het is dus heel fijn dat wij bij Move2Social ondersteuning krijgen bij alle facetten van bedrijfsvoering zodat mijn plan toekomstbestendig is.

Wat zou je andere sociaal ondernemers die willen starten adviseren?

Overdenk de haalbaarheid van je plan goed, bijvoorbeeld door met anderen in gesprek te gaan. Dit kunnen professionals zijn met vakkennis, maar ook familie en vrienden die jou goed kennen en weten wat je kunt en waar je misschien hulp bij moet vragen. Samen ontdekken wat er nodig is om je doelen te behalen.

Wat zijn de geleerde lessen van deze week?

Voor mij zaten deze lessen met name in de presentatie van Henk Keizer. Waar loop je allemaal tegenaan als ondernemer? Durf je beslissingen te nemen, mag je vertrouwen op je onderbuikgevoel, hoe ga je om met je tijd, wat heeft prioriteit, ben je bereid de risico’s te nemen, heb je genoeg doorzettingsvermogen om door te gaan als het tegenzit? Deze dag heeft voor mij bevestigd dat er een ondernemer in mij schuilt. Ik heb daarnaast ook een paar valkuilen ontdekt die ik nu vroegtijdig kan signaleren.

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe bij Move2social geleerd hebt?

Dat het belangrijk is om een goed businessplan te hebben, maar nog belangrijker om te ontdekken hoe jij hier zelf in past. “Live your dream”, maar wel met beide benen op de grond.